ULL ÄLSKAR VIND OCH RUSK

VÄDRA

Ull älskar vind och fuktigt väder. Därmed räcker vädring långt för att rengöra din ullfilt. En ullfilt kan användas direkt mot huden upp mot ett par veckor utan att behöva tvättas, på grund av sina självrengörande egenskaper.

Filtar som är gjorda av 100 % ull kan initialt ha en doft från naturen, vilket är normalt. Detta kommer gradvis att försvinna med tiden. För att minska eller ta bort doften, kan du lufta filten utomhus några timmar.

TVÄTTA

Tvätta sällan och bara när det verkligen behövs. Detta kan vara om du ska långtidsförvara filten eller om du använt den väldigt länge.

Filten tvättas med ulltvättmedel för hand eller i tvättmaskinen på ett ullprogram, max 30 grader. Tvätta pläden separat och använd inte sköljmedel.

Krama försiktigt ur överflödigt vatten efter tvätt. Behöver mer vatten bort, kan du lägga filten mellan två handdukar och rulla ihop och försiktigt pressa bort mer fukt. Rulla ut och låt den torka plant på en handduk.

FORMA

Ibland kan man behöva forma om material gjorda av ull. Detta gör man med fördel när ullen är fuktig. Dra försiktigt till ursprungsform och låt den torka plant på en handduk.

NOPPRA

Ullmaterial kan till en början ha förmåga att noppra. Detta ska inte tolkas som ett tecken på dålig kvalitet, vilket kan vara förekommande vid andra textilier. Det är välkänt att nya ullprodukter som är 100 % ull, kan avge små tussar i början när ullfibrer lösgör sig vid friktion. Dock efter cirka ett års normalt användande, har de flesta lösa ullfibrerna lossnat. 

Ta bort tussarna för hand eller med hjälp av en rakhyvel eller noppkam. Ser du att det skulle finnas en tråd som sticker ut, tvinnar du bara ihop den och med hjälp av en nål, viker in den i pläden igen.